De kracht van hybrid code

Meerwaarde ligt in het samenspel

In de steeds veranderende wereld van softwareontwikkeling zien we een voortdurende evolutie van technologieën en methoden die bedrijven in staat stellen om sneller, efficiënter en flexibeler te werken.  

Een belangrijk onderdeel van deze evolutie is de opkomst van no-code en low-code platforms, die een revolutie teweegbrengen in de manier waarop applicaties worden ontwikkeld.  

Bij Architechts geloven we dat een goed begrip van de verschillen tussen no-code, low-code en high-code essentieel is om het juiste ontwikkelpad te kiezen voor jouw organisatie. 

Wat is no-code en low-code? 

No-code en low-code platforms zijn ontwikkeld om het ontwikkelproces te vereenvoudigen, zodat business users zonder programmeerkennis snel applicaties kunnen bouwen, implementeren, en idealiter ook weer aanpassen.  

Waar no-code platforms volledige oplossingen bieden zonder dat er codeerervaring nodig is, biedt low-code een iets flexibelere aanpak door de mogelijkheid om logica en broncode toe te voegen waar nodig. 

Platforms zoals Pega, Mendix en Creatio zijn pioniers in dit domein. Ze bieden tools waarmee consultants en business gebruikers zelf processen kunnen inrichten, inclusief de user experience en data-opslag.

Deze zelfstandigheid is waardevol, omdat het de time-to-market aanzienlijk verkort en organisaties in staat stelt om snel te reageren op veranderende eisen! 

De opkomst van no-code als concurrent van high-code 

Aanvankelijk werd gedacht dat no-code slechts een concurrent zou zijn voor traditionele high-code ontwikkeling in talen zoals C#, Java of Python.  

Het idee was dat no-code vooral geschikt zou zijn voor eenvoudige applicaties, terwijl high-code de norm zou blijven voor complexere en veeleisendere projecten. 

Echter, wij zien steeds vaker dat no- code en low-code geen rivalen zijn van high-code, maar eerder complementaire benaderingen. Onze focus ligt hierbij op de toepassing van no-code.

Waar no-code uitblinkt in snelheid en eenvoud van ontwikkeling, heeft het echter nog steeds beperkingen op het gebied van maatwerk finesse en fine-tuning.

Hier komt voor ons dus nog steeds high-code om de hoek kijken, voor ongeëvenaarde controle en subliem maatwerk.

De waarde van hybrid code 

sDe échte kracht ligt dan ook in de combi van deze twee benaderingen, wat we hybrid code noemen. Deze aanpak combineert de snelheid en eenvoud van no-code met de finesse en flexibiliteit van high-code. Door beide te gebruiken, kunnen organisaties het beste van beide werelden benutten. 

Bijvoorbeeld, wij gebruiken no-code om snel een prototype te ontwikkelen of basisfunctionaliteiten van een applicatie te bouwen, waarbij integratie met high-code wordt ingezet voor complexe bedrijfslogica, integraties met externe systemen, en optimalisatie van prestaties en schaalbaarheid. 

Daarnaast biedt een no-code platform zoals Creatio de uitgelezen mogelijkheid om basis workflows zonder programmeerkennis te digitaliseren en versnellen!

Het Creatio platform biedt een perfecte basis om je processen supersnel in te richten. Veel ERP/CRM modules zijn standaard beschikbaar.

Conclusie 

De keuze tussen no-code, low-code en high-code hangt af van de specifieke behoeften en doelen van je maatwerk project.

Wij zien echter steeds vaker dat het erom gaat hoe ze kunnen samenwerken om de beste en meest kostenefficiënte resultaten te bereiken.

De aanname dat maatwerk software arbeidsintensief en kostbaar is, behoort daarmee steeds meer tot het verleden. Zo hielpen wij de afgelopen maanden diverse klanten binnen enkele weken aan een maatwerk applicatie!

In de volgende blog zullen we dieper ingaan op hoe hybrid code organisaties expliciet helpt om flexibeler en innovatiever te zijn.

 
Bas Kroes
Cofounder Architechts

Nieuwsgierig?
Link mij of neem contact op voor een vrijblijvende uitwisseling van ideeën!

Volgende
Volgende

De slimme fabriek: 4 handvatten