Maatwerk software: designed!


Design x Agile x Lean

Design thinking, agile softwareontwikkeling en lean start-up zijn mindsets die zich richten op het leveren van optimale waarde aan gebruikers. Bij Architechts maken wij gebruik van een samenspel tussen design, agile en lean.

Wat zijn de voordelen van deze synergetische aanpak?

*Binnen de discovery-fase ontwikkelen we empathie voor onze impact makers en eindgebruikers.

Gebruiksvriendelijkheid

Agile softwareontwikkeling en lean start-up zijn in essentie natuurlijk al user-centric. Waar design thinking verdieping brengt, is in het maximaal ontleden en begrijpen van de problemen en wensen (pains & gains) van stakeholders.

Dit stelt onze teams in staat om oplossingen te ontwikkelen die niet alleen functioneel en strategisch zijn, maar ook een optimale user experience bieden!

Probleemoplossing

Design thinking begint met het diepgaand definiëren van het probleem en de context vóórdat er naar oplossingen wordt gezocht. Omdat in een discovery-fase alle focus komt te liggen op empathie met stakeholders en eindgebruikers en dit vaak krachtige inzichten oplevert, komt daarna ook veel sneller (soms direct) de brug met ideeontwikkeling in beeld. Hier ligt soms zelfs een uitdaging om de verleiding van eerste oplossingsrichtingen nog even uit te stellen, om eerst het probleem heel expliciet te maken.

Kortom, stilstaan om daarna sneller vooruit te gaan. Dit helpt consultants en softwareteams om ervoor te zorgen dat - voordat er rap aan een prototype gebouwd wordt - ze daadwerkelijk de juiste problemen oplossen en optimale waarde en betekenis realiseren.

Veelzijdiger prototypen

Design thinking moedigt het snel prototypen en testen van ideeën aan, net zoals dit bij de iteratieve aanpak van agile softwareontwikkeling en lean start-up het geval is. Design thinking legt echter sterker de focus op het low-tech testen van potentiële oplossingsrichtingen met prototypes, in de ideation-fase, en soms al in de discovery-fase. Low-tech oplossingen worden hier ingezet als spiegels.

Niet altijd is een POC of MVP namelijk nodig om aannames en gebruikerswensen te testen. Waar bij agile ontwikkeling en lean start-up vaak net íets sneller richting software wordt gedacht (waarbij software continu wordt verbeterd op basis van feedback en sprints), biedt design thinking meer tools voor het vooraf low-tech (en kostenefficiënt) ontsluiten van feedback en oplossingsrichtingen.

Business innovatie

Design thinking moedigt in beginsel creatief denken en innovatie aan. Het stelt teams in staat om - voordat men überhaupt met de ontwikkeling start - vernieuwende oplossingen te bedenken. Dit kán leiden tot softwareoplossingen en bedrijfsprocessen die zich sterker onderscheiden van de concurrentie.

Met name door tools als business model design en value proposition design, of het sterk invoeling krijgen met een customer journey, is de onderscheidende waardepropositie en intentie van softwareoplossingen vooraf meer kracht bij te zetten.

Ook kan er zo vooraf met interne business-, innovatie-, en marketingteams meegedacht worden over de interne en externe positionering van de oplossing. Niet zelden werken onze impact makers aan vernieuwende oplossingen waarbij intern draagvlak belangrijk is.

Effectiever samenwerken

De vergaande focus op empathie met stakeholders en eindgebruikers draagt dus bij aan nog relevantere oplossingen. Daarnaast helpt het bij het opbouwen van sterkere verbindingen en relaties en het bevorderen van effectievere communicatie rondom vaak uitdagende projecten.

Dit wordt nog versterkt door de groeiende intrede van DevSecOps in de business-IT wereld, dat tot doel heeft de samenwerking tussen ontwikkelteams (developers) en IT-beheerteams (operations) te optimaliseren en de integratie en mindset van security bij aanvang in te bakken in de software.

Onze ervaring is dat de synergetische werking van deze mindsets zorgt voor een nieuwe flow van wederzijds begrip rondom maatwerk oplossingen.

Duurzame oplossingen

Door de focus op empathie en het expliciet maken van pijnpunten en wensen, is de kans niet enkel groter dat het uiteindelijke product maximale impact heeft voor de business en wordt gewaardeerd door de doelgroep, het resultaat zal ook duurzamer zijn.

Een design-tool als een Vision Board wordt bijvoorbeeld binnen een IT-ecosysteem niet altijd even snel ingezet (hoogover en abstract voor praktische bouwers), toch roepen visies en ambities direct veel interne discussie en dialoog op.

Uit de praktijk blijkt dat juíst in deze vroege sessies bepaalde aannames direct in de kiem gesmoord kunnen worden, omdat op het meest elementaire niveau helder wordt wat men op de lange termijn écht wenst te bereiken.

Conclusie

De aanvulling van design thinking op agile softwareontwikkeling (devops/devsecops) en lean startup is een krachtige combinatie voor de wat meer uitdagende maatwerk softwareontwikkeling. Klanten kloppen immers graag bij ons aan voor uitdagende, data-gedreven maatwerk platformen.

Het begint met het diepgaand begrijpen van klantbehoeften en het opbouwen van empathie, en evolueert naar een iteratieve, klantgerichte ontwikkelaanpak die waarde creëert en verspilling minimaliseert.

Dit samenspel helpt niet enkel projecten efficiënter maken, maar leidt ook tot softwareoplossingen die maximaal en duurzaam aansluiten bij de behoeften van onze klanten en de markt!


Vorige
Vorige

What’s next in Logistics Land?

Volgende
Volgende

Supply chain sustainability