Supply chain sustainability


Maak impact met tech

In onze VUCA-wereld wordt er steeds vaker gesproken over purpose en duurzaamheid. Veel bedrijven pronken met hun toewijding aan milieukwesties. Maar wat hen echt onderscheidt is natuurlijk proof. Welke technologieën kunnen deze duurzame supply chains mogelijk maken? We hebben ze op een rijtje gezet!

Cloud computing: Het volledig omarmen van cloudtechnologie stelt ons in staat om grote hoeveelheden supply chain data efficiënt te centraliseren en te analyseren. Met een data-driven aanpak en een centraal cloudplatform kunnen bedrijven real-time informatie verzamelen en analyseren, bijvoorbeeld i.r.t. de meest efficiënte routes, energieverbruik, afvalproductie en CO2-uitstoot. Dit maakt slimmere besluitvorming mogelijk, optimaliseert routes en vermindert de milieubelasting.

Internet of Things: IoT-apparaten bieden real-time inzicht in energieverbruik, productcondities en transportefficiëntie, waardoor kansen voor verbetering kunnen worden geïdentificeerd. Zo helpen we bijvoorbeeld optimale voedselcondities te behouden in Unattended Retail winkels teneinde bederf en voedselverspilling te minimaliseren. Dit draagt bij aan meer duurzame supply chains en vermindert de milieueffecten van voedselproductie.

Visibility en dashboards: In onze ervaring ligt de kunst van supply chain visibility in het creëren van een vereenvoudigd end-to-end overzicht van het hele supply chain proces. Een van de grootste problemen van de hedendaagse supply chain manager is immers complexiteit. Door het integreren van slimme dashboards die real-time inzicht bieden kunnen bedrijven in het moment scenario’s visualiseren en geïnformeerde beslissingen nemen.

Door bovendien eenvoud en een UX-first mindset te omarmen, kunnen bedrijven veel sneller op uitdagingen reageren en bevorderen ze een meer duurzame en efficiënte supply chain.

Artificial intelligence: Door voorraadniveaus te optimaliseren op basis van door AI aangedreven algoritmen en voorspellingen, kunnen bedrijven overtollige voorraad verminderen, verspilling minimaliseren en de milieueffecten van overproductie en opslag verminderen.

AI kan worden gebruikt om patronen in afvalproductie te identificeren en strategieën aan te bevelen om deze te verminderen. Daarnaast kan AI de CO2-voetafdruk van de hele supply chain beoordelen door gegevens te analyseren van verschillende stadia van het leveringsproces.

Uiteraard staan we pas aan het begin van wat er in de toekomst mogelijk zal zijn met AI in de keten. Maar ook nu al leveren de eerste Generative AI - experimenten vruchtbare resultaten op. Op termijn gaat men veel eenvoudiger de dialoog aan met de eigen supply chain, wat zal resulteren in duurzamere scenarioplanning.

SDG/ESG-tools: Met slimme ESG- en SDG-tools helpen we een bedrijf duurzamer verantwoording afleggen en innoveren. Het afstemmen van uw supply chain op de United Nations' Sustainable Development Goals is essentieel. Door geavanceerde en geautomatiseerde tools te gebruiken om voortgang te rapporteren, helpen we transparant te zijn in uw inspanningen en resultaten op het gebied van supply chain sustainability.

Green route planning: Het optimaliseren van flexibele en veerkrachtige transportroutes is essentieel voor het verminderen van brandstofverbruik en emissies. Met geavanceerde (groene) routeplanning-tools kunnen we de meest efficiënte routes identificeren, onnodige kilometers verminderen, duurzame logistiek bevorderen en de last-mile delivery optimaliseren! Geavanceerde routing-tools maken het mogelijk om met één druk op de knop de meest efficiënte routeplanning scenario's voor uw bedrijf te creëren.

Supply chain control tower: Het bouwen van een agile en lean control tower helpt bij het optimaliseren en stroomlijnen van de E2E supply chain en het nemen van beslissingen. Deze meer minimal, ofwel MVP-visie is cruciaal. Veel van de grote pakketaanbieders leveren onnodige dashboards en functionaliteiten die enkel zorgen voor ruis! Of men stuurt op 30 KPI’s, waarbij de focus en slagkracht steeds verder verzwakken.

Het implementeren van een supply chain control tower is al uitdagend genoeg vanwege de complexiteit aan data, workflows, interoperabiliteit en privacy. Betrokkenheid en uitlijning tussen alle partijen in het ecosysteem is essentieel.

Wij geloven dat een control tower die tot de essentie is uitgekleed, ervoor kan zorgen dat duurzaamheid ook écht gezien en geoptimaliseerd kan worden.

Bent u een impact maker actief in de logistiek en supply chain? Neem gerust contact op om vrijblijvend uw uitdagingen te verkennen. Het gelijktijdig bouwen aan een efficiënte supply chain én duurzame toekomst is zeer goed mogelijk!

Bas Kroes
Co-founder Architechts


Vorige
Vorige

Maatwerk software: designed!

Volgende
Volgende

IT modernisering: denk in bouwstenen!